Szív és érrendszer
60 kapszula
A CSALÁD MINDEN TAGJÁNAK HASZNÁRA LEHET!
KÜLÖNÖSEN ajánlom az időskori szellemi frissesség megőrzéséhez, szívzavarok és daganatos megbetegedések elleni kúra kiegészítéséhez.
Az elkövetkező évek slágere: a KRILL OLAJ!
KRILL-OLAJ ÉS OMEGA-3 ZSÍRSAVAK
Az Omega-3 feltétlenül szükséges az egészséges élethez. Az Omega-3 zsírsav hiánya még a rostszegény étrendnél is nagyobb problémát jelent és fő oka a fejlett világban kialakult és rohamosan terjedő civilizációs ártalmaknak. A modern élelmiszerek tele vannak hidrogénezett olajokkal (margarin, péksütemény, chipsek). Az olajok hidrogénezésekor az omega-3 és omega-6 tartalmat mesterséges álzsírokká alakítják, amelyek így nem tudják betölteni élettani szerepüket. Az Omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azokat előállítani, hanem a táplálékkal kell felvenni.
A krill-olaj magas koncentrációban tartalmaz ilyen zsírsavakat: EPA-t (eikozapentaénsav), és DHA-t (dokohexaénsav), ami hozzájárul a normál agyműködés látás fenntartásához, a szív megfelelő működéséhez, az erek rugalmasságához. Az Omega-3 olajok építik fel az agy szürkeállományának nagy részét, elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, javítják a koncentráló-, feladatmegoldó- és felfogóképességet.
Halolajakat eddig is használtak már, de most megjelent az Omega-3 zsírsavak új generációja, a Krill-olaj, ami egy Omega-3 revolúció! Emellett a Krill-olaj olyan különleges tulajdonságokkal bír, amelyek következtében sokkal szélesebb alkalmazható.
A Krill-olaj az Antarktisz legtisztább és leghidegebb vizéből származik, és egy Euphausia superba nevű kis rákocskából nyerik. A „krill” egy norvég szó, jelentése: bálnaeledel. Ez a rákfajta hatalmas rajokban fordul elő, elsősorban az Antarktisz vizében él. Az élelemlánc legelején áll, kizárólag növényi planktonokkal táplálkozik, és ezért is mentes mindenféle nehézfémtől és műtrágyától, ami a legtöbb halfajtáról nem mondható el. Az Antartiszon élő rákocskák a Föld legnagyobb biomasszáját képezik. A krill tömegét több ezer millió tonnára becsülik. Ennek évente mintegy 0,03 százalékát fogják csak ki, hogy a faj fennmaradjon.
KÖNNYEN EMÉSZTHETŐ, ÉS ELMARAD A KELLEMETLEN FELBÖFÖGÉS IS!
A Krill-olaj könnyebben bevehető, mint a halolaj. Ideális esetben a kapszulákat a reggelivel együtt kell bevenni, de más halolajjal ellentétben annak sincs akadálya, hogy ezt napközben bármikor megtegyük. Ugyanis nem kell félni olyan kellemetlen mellékhatásoktól, mint például a felböfögés. Míg a halolajakban lévő Omega-3 zsírsavak triglicerid formájában fordulnak elő, addig a Krill-olajban foszfolipid formájában (lecitin-alkotóelemként) találhatóak, ami az emberi sejtmembránnak is alkotóeleme, és így sokkal könnyebben felszívódnak, mint a halolaj trigliceridjei. A Krill-olaj még az epe pangása esetén is könnyen emészthető, útja a gyomor-bél-traktuson keresztül lényegesen könnyebb, és különösen jól hasznosul. Ez egy nagyon lényeges minőségi szempont, amitől a Krill-olaj magasan kiemelkedik nemcsak a halolajak, de az egyébként remek Omega-3 források: a lenolaj, repceolaj, kenderolaj vagy akár a dióolaj közül, mert a feldolgozásukhoz szervezetünknek epesavra van szüksége, tehát nehezen emészthetők, és csak nagyon kis százalékban alakulnak át az igazán értékes hatóanyagokká.
EGYEDÜLÁLLÓ ANTIOXIDÁNS
Számos kiváló tulajdonságát a Krill-olaj hatalmas antioxidáns kapacitásának köszönheti. A Krill-olajban található asztaxanthin-alapú antioxidánsok, a kismennyiségben előforduló A- és E-vitaminok, valamint a ritka flavonoidok, így a maga nemében egyedülálló. A Krill-olaj rendkívül stabil a többi Omega-3 forrással szemben, amelyek oxidálódnak és utána egészségkárosítóvá válhatnak.
A Krill-olaj antioxidáns hatása sokféleképp szolgálja szervezetünket. Az antioxidánsok az Omega-3 zsírsavakkal együtt beépülnek minden egyes új sejt zsírban oldódó sejtmembránjába, és védenek a szabad gyökök támadásaitól. A Krill-olaj kiemelkedő antioxidatív védelme tehát megnöveli a sejtmembrán stabilitását, ami nagyon fontos szabad gyökök agresszív támadása esetén, rák megelőzéséhez, az öregedési folyamatok lassításához, az erek védelméhez, stb.
FŐ ALKALMAZÁSI TERÜLETEK:
KOLESZTERIN- ÉS VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ, GYULLADÁSGÁTLÓ
Az Omega-3 zsírsavak elsősorban zsíros tengeri halakban fordulnak elő, mint pld. makréla, tonhal, szardínia, hering és lazac. A hazai vizekben honos pontyban és pisztrángban, illetve a soványhúsú édesvízi halakban lényegesen kevesebb az Omega-3 zsírsav. A növényi eredetű olajok közül a len-, kender-, repce és dióolaj tekinthető jó Omega-3 zsírsavforrásnak. Az olívaolajat is egészségesnek tartják, de ez inkább Omega-9 forrás. A legrosszabb kombináció sok állati zsírból és Omega-6-ban gazdag olajból áll, teljes mértékben mellőzve a halakat és a növényi eredetű Omega-3 zsírsavforrásokat. Ámde sajnos éppen ez a leggyakoribb táplálkozási modell. Ennek következtében a szív- és érrendszeri megbetegedések képezik az elsőszámú elhalálozási okot, valamint nagyon gyakori a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, az ízületi gyulladás, a trombózis és allergia.
A Krill-olajból nyert Omega-3 zsírsavak képesek gyorsan mindezeket megelőzni, mert a sejtanyagcserét az alapoktól képesek javítani. A Krill-olajból származó védőhatású és rugalmas Omega-3 zsírsavak éppen a degeneratív megbetegedések okozta károsodások esetén kapnak óriási szerepet, így rendkívül hasznosnak bizonyulnak olyan betegségeknél, mint a reuma, ízületi problémák, bőrbetegségek, allergiák, Crohn-betegség, pikkelysömör, rák, szklerózis multiplex és más autoimmun betegségek.
A Krill-olaj nemcsak kiváló antioxidáns. A koleszterin a szervezet saját szabadgyök-csapdája,amit a testünk akkor termel nagy mennyiségben, ha nem áll rendelkezésére más antioxidáns. A koleszterin azonban csak akkor káros az erekre nézve, ha oxidálódik. A Krill-olaj tehát egyrészt rendkívül hatásosan akadályozza ezt meg, valamint az értékes Omega-3 zsírsavak forrásaként többszörösen is hozzájárul a szív és véredények védelméhez.
A Krill-olajban található asztaxanthin nemcsak egy rendkívül erős antioxidáns, de gátolja krónikus gyulladások kialakulását az egész testben (bélrendszerben, ízületekben, stb.). Ellentétben a többi antioxidánssal, képes egészen az agyig eljutni és behatolni a szemekbe is. Az asztaxanthin hatásosan véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól a szemekben (makula degenerációja, szürke hályog), a bőrsejtekben (ultraibolya sugárzástól), a központi idegrendszerben, az erekben és minden egyes sejten belül. Segít abban, hogy fiatalos kinézetünket megőrizzük. Az asztaxanthin bizonyítottan hatásos a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél. Védi a gyomor nyálkahártyáját és javítja a termékenységet.
JAVÍTJA AZ AGY JELZŐANYAGAIT, A SZEROTONIN-SZINTET ÉS A KOGNITÍV FUNKCIÓKAT
A brit Táplálkozástudományi Alapítvány (BNF) naponta 1.250 mg Omega-3 zsírsav fogyasztását javasolja, a vizsgálatok szerint mi mégis csak 170 mg-ot juttatunk be szervezetünkbe a normál étkezésekkel. Az agy Omega-3 zsírsavra támaszkodó anyagcseréjére mindez katasztrofális hatással van, hiszen az emberi agy zömmel Omega-3 zsírsavból, koleszterinből és vízből áll. A koleszterint mi magunk termeljük, de az Omega-3 zsírsav és a víz hiányát azonnal megérezzük. Az idegesség, szeszélyesség, kedvetlenség, depresszió mind az Omega-3 zsírsav hiányának tipikus jele. Ilyenkor alacsony lesz a szerotoninszint is. És ha túl alacsony, hiányzik a boldogsághormon! Az Omega-3 zsírsavak az agy „üzemanyagai”. A pozitív hangulat mellett feltűnően jobb a teljesítő- és koncentrációs képesség, a mozgás- és beszédközpont működése. Már néhány napi Krill-olaj fogyasztás után is érezhetően éberebbé, pozitív gondolkodásúvá, koncentráltabbá válunk.
KRILL-OLAJ TERÁPIÁS HASZNÁLATA
Reuma/arthritis: Már kis adagok (napi 1 kapszula) fogyasztása mellett is rövid időn belül jelentkeznek a pozitív hatások a fájós ízületekben: csökken a fájdalom, a merevség és a funkciózavar.
Magas koleszterinszint: számos klasszikus koleszterincsökkentőről (sztatinok) köztudott, hogy rákkeltő hatású és szívelégtelenséghez vezet (a szervezet saját Q10 koenzim termelésének gátlásával). Ezért kell alternatívákat keresni. A már korábban említett okokból a Krill-olaj Omega-3 zsírsavjai sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos halolaj. Ráadásul védenek a koleszterin oxidációjától és ezáltal a véredények sérüléseitől.
Érbetegségek/Érelmeszesedés/Infarktus/Gutaütés/: Nem önmagában a koleszterin, hanem annak oxidációja jelent veszélyt az erek számára. A Krill-olajban lévő asztaxanthin erre a célra kiváló, különösen hogy ráadásul eljut az agyig is (az agyi erekbe!). Ráadásul gyulladásgátló hatású. (A tudomány mai állása szerint az érbetegségek tulajdonképpen gyulladások.)
Cukorbetegség: ebben az esetben különösen javallott a véredények védelme Krill-olajjal. Egyrészt a folyamatosan termelődő szabad gyökök miatt, másrészt gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Inzulinrezisztenciától a Krill-olaj esetében nem kell tartani.
Szívritmus: a Krill-olaj javítja a szívritmus variabilitást és ezzel pozitívan hat a központi idegrendszerre is.
Bőrbetegségek, ekcéma: itt is a Krill-olaj gyulladásgátló hatása kap főszerepet.
Allergiák: a vizsgálati alanyok egyöntetűen beszámoltak az évszakokhoz köthető allergiás tünetek megszűnéséről.
Fekélyes vastagbélgyulladás/Crohn-betegség: itt is a gyulladásgátló hatás érvényesül.
Migrén: a páciensek a migrénrohamok gyakoriságának és intenzitásának a csökkenéséről számolnak be.
RÁK/TUMORKÉPZŐDÉS: a rákmegelőzés szempontjából a Krill-olaj kettős kockázatgyengítő hatása fontos: a szabad gyököké és az Arachidon-savé. Mivel a Krill-olajnak erős antioxidáns hatása van, továbbá erős gyulladásgátlóként lép fel a táplálékban előforduló állati zsírok és Omega-6 zsírsavak gyulladásserkentő hatásával szemben.
Pikkelysömör: A Krill-olaj segítségével a pikkelysömör kis vagy közepes mértékben visszaszorítható, csökkenthető a korpásodás, a bőr pirosodása és megvastagodása. Az ízületi fájdalmak csökkenése is megfigyelhető.
Szklerozis multiplex: a Krill-olaj használata kísérő terápiaként javallott a gyulladásos kockázatok csökkentése érdekében.
Parkinson: ennél a betegségnél a Dopamin-hiány központi szerepet játszik. Mivel a Krill-olaj alkalmas a Dopamin-szint megemelésére, ezért jelentős javulást érhetünk el vele.
Újszülöttek látó- és kognitív (megismerés/felismerés) képességei: A terhesség és szoptatás idején szedett Krill-olaj Omega-3 zsírsavtartalma jelentősen javítja az újszülöttek látó- és kognitív képességeit.
Makula degenerációja: ez a szem fénykárosodásának következménye, ha a szemben lecsökken a védő pigmentek mennyisége. A szervezetünk természetes úton is tud gondoskodni erről a védelemről a Luteinben gazdag zöldsaláták révén, amelyekből azonban sajnos nem fogyasztunk eleget. Az asztaxanthin is úgy hat, mint a fejessaláta luteinje.
Szürkehályog: a szemlencse proteinrostjainak behálósodására vezethető vissza. Ezt a hálóképződést a magas vércukorszint (diabetes!) és a szabad gyökök okozzák. Az asztaxanthin azonban képes antioxidatív tulajdonságainak kifejtésére a szemben is és így pozitívan befolyásolja a szürke hályogot.
Depresszió/agresszió: a táplálékban előforduló Omega-3 zsírsavak alacsony koncentrációja nemcsak a kognitív funkciók csökkenését vonja maga után, hanem nagyobb fokú depressziót és agressziót kiválthat. Többek között a jó közérzetért felelős dopamin és a szerotonin függ nagyban a zsírsavak összetételétől.
Mozgás- és beszédzavarok: az agy Krill-olajjal történő jobb ellátása bizonyítottan a motorikus és beszédképességek javulását eredményezi.
Figyelmeztetés: fokozott óvatossággal szedjük a tenger gyümölcseivel szembeni allergia esetén. A Krill-olaj fokozza a vérhígító szerek hatását (ajánlatos időnként ellenőrizni a Quick- és az INR-értéket, és az orvos javaslatára csökkenteni a vérhígítót).
A KRILL OLAJ MEGVÁSÁRLÁSÁVAL KIVÁLÓ DÖNTÉST HOZTÁL,
és mert a sokoldalú hatás és az előnyös fogyasztási tulajdonságok miatt EXKLUZÍV ELLÁTÁSBAN részesül a krill-olaj fogyasztója.